Σελίδες

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΗΤΗΣ


Διήγημα Ε.Φ.

    Της Αλίνας της άρεσε πολύ όταν έμαθε ότι η ανιψιά της η Κλεοπάτρα είχε βρει τον τέλειο σύντροφο. Οι δυο προηγούμενες σχέσεις της νεαρής κοπέλας είχαν αποδειχτεί φούσκες. Οι άντρες εκείνοι ήταν κενοί, άξεστοι και απαίδευτοι, σε αντίθεση με τον τελευταίο που ήταν ένα θαυμάσιο, εμφανίσιμο, ευγενικό, ευχάριστο και χαμογελαστό άτομο, όπως την είχε πληροφορήσει η μητέρα της ανιψιάς της. Εκείνη, γυναίκα από χωριό και χήρα τα τρία τελευταία χρόνια, αν και αναζητούσε και η ίδια έναν άντρα με αυτά τα χαρακτηριστικά, δυσκολευόταν να τον βρει. Οι επιλογές στον τόπο που ζούσε ήταν περιορισμένες, γι’ αυτό και, όταν πληροφορήθηκε από την αδελφή της στην Αθήνα τα ευχάριστα νέα για την κόρη εκείνης, αποφάσισε να έρθει στην πρωτεύουσα, αφ’ ενός μεν για να συγχαρεί τους αγαπημένους της συγγενείς, αφ’ ετέρου δε για να ψάξει και η ίδια για έναν καινούριο σύντροφο, γιατί δεν άντεχε άλλο την μοναξά.
    Έφτασε μεσημέρι στα πρακτορεία της λεωφόρου Κηφισού, όπου εκεί την περίμενε η ίδια η ανιψιά της. Είχαν πάνω από ένα χρόνο να ειδωθούν και η ευτυχία  και των δύο από αυτό το αντάμωμα ήταν αδύνατο να περιγραφεί. Αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν σταυρωτά και γενικά έκαναν σαν μικρά παιδιά από τη χαρά τους. Στη συνέχεια μπήκαν στο αυτοκίνητο της Κλεοπάτρας και ξεκίνησαν για το σπίτι της στο Γαλάτσι. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής η θεία Αλίνα βομβάρδισε την ανιψιά της με ένα σωρό ερωτήσεις, που σχετίζονταν με την καινούρια σχέση της νέας. Τότε ήταν που έμαθε για τον ηλεκτρονικό προξενητή. Αυτό ήταν κάτι που δεν το γνώριζε, όχι μόνον επειδή ζούσε σε χωριό, αλλά κι επειδή η σχέση της με το διαδίκτυο και τους υπολογιστές ήταν ανύπαρκτη. Εκτός αυτού, η μόρφωσή της ήταν πολύ χαμηλού επιπέδου, ενώ και τα ενδιαφέροντάς της περιορίζονταν στις αγροτικές ασχολίες και το νοικοκυριό.
    ‘’Και τι ακριβώς κάνει αυτός ο ηλεκτρονικός προξενητής, κορίτσι μου;’’ Ρώτησε την Κλεοπάτρα, με το ενδιαφέρον της κεντρισμένο στο έπακρον.
    ‘’Είναι ό, τι πιο χρήσιμο και ασφαλές υπάρχει στον τομέα της αναζήτησης συντρόφου΄΄, της εξήγησε εκείνη. ‘’Δίνεις τα δικά σου στοιχεία, μαζί με μια φωτογραφία, στο σάιτ του προξενητή, δηλαδή ηλικία, απασχόληση, ενδιαφέροντα, ιδεολογία, τόπο διαμονής και ό, τι άλλο νομίζεις, συμπληρώνοντας παράλληλα και όλα αυτά που ζητάς να έχει ο σύντροφος που αναζητάς. Λίγη ώρα αργότερα έχεις το προφίλ του. Σε πληροφορώ, λοιπόν, θεία μου, ότι από τότε που εφευρέθηκε αυτή η μέθοδος δημιουργίας σχέσεων, τα διαζύγια των παντρεμένων και οι χωρισμοί γενικά των ζευγαριών έχουν μειωθεί κατά ογδόντα τοις εκατό’’.
    ‘’Τι μου λές;’’ ‘εκανε αντυπωσιασμένη η Αλίνα, ενώ μια σκέψη πέρασε ταυτόχρονα από το μυαλό της. Να λοιπόν πως θα εύρισκε τον άντρα που αναζητούσε. Θα ζητούσε από την Κλεοπάτρα να της δείξει πως να χειριστεί τον υπολογιστή, θα έμπαινε στον προξενητή και θα γνώριζε εύκολα, γρήγορα και οριστικά τον νέο σύντροφό της.
    Το σχέδιό της το έβαλε σε εφαρμογή από την επόμενη κιόλας μέρα της άφιξής της στην πρωτεύουσα. Το συζήτησε και με την αδελφή της, κι  εκείνη φυσικά δεν είχε την παραμικρή αντίρρηση να δει την μικρή αδελφή της ζευγαρωμένη. Η Αλίνα ήταν νέα. Δεν είχε πατήσει ακόμα τα πενήντα και θα ήταν κρίμα να περνούσε την υπόλοιπη ζωή της μέσα στη μοναξιά. Έτσι, η θεία από το χωριό κάθισε μπροστά στον υπολογιστή και, με την καθοδήγηση της Κλεοπάτρας, μπήκε στον προξενητή, συμπλήρωσε τα στοιχεία που χρειάζονταν, παραλείποντας μόνο τη φωτογραφία, επειδή δεν είχε κάποια μαζί της. Έγραψε και πώς ακριβώς θα ήθελε να είναι ο σύντροφός της και, μετά από μισή ώρα αναμονής, πήρε την απάντηση ότι το κατάλληλο πρόσωπο είχε βρεθεί. Τα στοιχεία για το νέο ταίρι της ήταν ενθαρρυντικά. Το μόνο που έλειπε ήταν η φωτογραφία, αλλά αυτό συνέβαινε επειδή και η ίδια δεν είχε αναρτήσει φωτογραφία, αυτό όμως δεν την απασχόλησε ιδιαίτερα. Ήταν βέβαιη ότι το νέο της αγόρι θα ήταν εμφανίσημο, αφού αυτό ήταν κάτι που το είχε ζητήσει κατά τη διάρκεια της καταγραφής των στοιχείων.
    Η χαρά της ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Επιτέλους, ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια μοναξιάς και αγαμίας, θα συζούσε με κάποιον άντρα. Όταν μάλιστα είδε στην απάντηση του προξενητή ότι, το νέο ταίρι της, θα την επισκεπτόταν σύντομα στη προσωρινή διεύθυνση που είχε δηλώσει, έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. Το ανακοίνωσε στις δυο γυναίκες του σπιτιού, που περίμεναν στο διπλανό δωμάτιο, κι εκείνες την αγκάλιασαν     με θέρμη και κάθισαν και οι τρεις στον καναπέ, αναμένοντας με αγωνία να αντικρίσουν το καινούριο πρόσωπο.
    Όταν, μετά από λίγο, χτύπησε το κουδούνι, η Αλίνα έτρεξε αμέσως πρώτη και με μεγάλη λαχτάρα να υποδεχτεί το νέο της αμόρε. Άνοιξε την πόρτα και, αντικρίζοντας ένα τεραστίων διαστάσεων ρομπότ να στέκεται απέναντί της, αντί για τον εμφανίσημο άντρα που περίμενε, δεν άντεξε σε αυτήν την απρόσμενη έκπληξη, κι έπεσε λιπόθυμη στο πάτωμα.
        Το σοκ ήταν μεγάλο και για τις άλλες δυο γυναίκες. Έτρεξαν αμέσως επάνω από τη λιπόθυμη Αλίνα και προσπάθησαν να την συνεφέρουν, κλείνοντας ταυτόχρονα την πόρτα στα μούτρα του ανεπιθύμητου μεταλλικού επισκέπτη τους. Τα ερωτήματα ήταν πολλά και μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορούσαν να την φανταστούν και να την εξηγήσουν.
    Τι ήταν αυτό που υποχρέωσε τον ηλεκτρονικό προξενητή να κάνει ένα τόσο χοντρό λάθος και να στείλει ρομπότ, αντί για άντρα; Κάτι παρόμοιο δεν είχε συμβεί ποτέ κατά τη διάρκεια της πενταετούς λειτουργίας του. Ο προξενητής θεωρούνταν από όλους ανεξαίρετα εντελώς αλάνθαστος.
    Όταν τελικά η Αλίνα συνήλθε εντελώς, ξέσπασε σε λυγμούς και ήταν απαρηγόρητη. Η αδελφή της την άφησε να ξεθυμάνει, αλλά η Κλεοπάτρα ανυπομονούσε να μάθει τι ακριβώς είχε συμβεί και είχε δημιουργηθεί ένα τόσο απίθανο, ένα τόσο τραγικό λάθος. Άφησε λοιπόν τις δυο αδελφές στον πόνο τους κι έτρεξε μέσα στον υπολογιστή. Προηγουμένως, όταν η θεία της είχε ολοκληρώσει την καταχώρησή της, εκείνη δεν ήταν παρούσα. Της είχε δείξει πως να κλείσει την αίτησή της και να περιμένει την απάντηση, αλλά δεν γνώριζε τι ακριβώς είχε γράψει η Αλίνα στο τέλος.
    Μπήκε λοιπόν στο σάιτ του προξενητή και άρχισε να διαβάζει την καταχώρηση της δύσμοιρης Αλίνας. Όταν έφτασε στην τελευταία φράση του κειμένου, και ιδιαίτερα στην τελευταία λέξη, κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό.
    ‘’...ο σύντροφος μου θέλω να είναι εξαιρετικά ανδροειδής’’, έγραφε η καημένη, η ανήξερη Αλίνα!







Δεν υπάρχουν σχόλια: