Σελίδες

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Επτά μικρά αποσπάσματα από τα ισάριθμα ανέκδοτα βιβλία μου.

1. Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΡΟΜΒΟΣ
    Μόλις ο Λεό έστριψε στη γωνία για να μπει στο δρόμο του σπιτιού της Ρέας, έγινε αυτόπτης μάρτυρας μιας συμπλοκής αλλόδοξων. Το γεγονός εκείνο δεν ήταν πρωτοφανές στην κοινωνία τους, ούτε τον παραξένεψε ιδιαίτερα, τον στενοχώρησε όμως η διαπίστωση ότι οι συμπλεκόμενοι ήταν παιδιά. Τρεις δεκαπεντάχρονοι, με τον πράσινο ρόμβο να φιγουράρει στο στήθος τους, δέρνονταν αλύπητα, ακριβώς μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας των κοριτσιών, με τέσσερις δωδεκάχρονους, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν κι ένα κορίτσι. Τα μικρότερα αγόρια αμύνονταν δυναμικά, το κορίτσι όμως το είχαν σακατέψει.

    2. ΑΖΩΤΟ, ΟΞΥΓΟΝΟ ΚΑΙ ΕΥΔΩΡΟΝ
Άκουσε σιδερένιες πόρτες να κλείνουν και είδε τους μικρούς λαμπτήρες που κρέμονταν από την οροφή να ανάβουν και να φωτίζουν διακριτικά το χώρο. Επικράτησε μια μικρή ησυχία που δεν διήρκησε όμως πολύ. Εντελώς ξαφνικά, αντήχησε ο βόμβος  των πανίσχυρων μηχανών του σκάφους που έπαιρναν μπροστά και ολόκληρο το μεταλλικό θηρίο άρχισε να δονείται, κάνοντας έναν ανατριχιαστικό θόρυβο. Ο Έντι λούφαξε ξανά μέσα στο ξύλινο κουτί του, αποφασισμένος να κάνει υπομονή. Η μεγάλη, η πολυπόθητη στιγμή, είχε πια φτάσει και θα ήταν ανοησία του να τους δώσει το δικαίωμα να τον ανακαλύψουν.

    3. Ο ΝΤΟΝΤΟ ΚΑΙ Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ
    Την απάντηση την έδωσε μόνη της. Μία και μοναδική ήταν η εξήγηση αυτού του θλιβερού φαινομένου: Ο αποπροσανατολισμός και η τηλεθέαση. Παλαιότερα απολάμβανε την τηλεόραση, τον τελευταίο καιρό όμως είχε αρχίσει να μην ευχαριστιέται με την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων. Η χαμηλή ποιότητά τους, την είχε κουράσει και την είχε απογοητεύσει. Αν και στην τηλεόραση χρωστούσε την οικονομική της ευμάρεια, εντούτοις δεν ένιωθε πολύ άνετα με την ύπαρξή της. Ώρες-ώρες μάλιστα ένιωθε ενοχές που κέρδιζε χρήματα από μια δουλειά που κατά βάθος κορόιδευε τον κόσμο. Γιατί και οι διαφημίσεις, τι άλλο ήταν; Μια οφθαλμαπάτη ήταν. Μια εξιδανικευμένη, ωραιοποιημένη και τυλιγμένη σε φανταχτερό περιτύλιγμα εξαπάτηση του καταναλωτή ήταν.

    4. ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΣ;
    Η Μάγδα, από την πρώτη στιγμή που την έκλεισαν μέσα σ’ εκείνο το καταθλιπτικό υπόγειο, σκεφτόταν την απόδρασή της. Το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να εξαφανιστεί από τη φυλακή της, όσο πιο γρήγορα γινόταν. Γνώριζε ότι, αν έμενε αρκετό καιρό φυλακισμένη, οι επιπτώσεις επάνω της θα ήταν επώδυνες. Η συμπεριφορά των δύο δεσμοφυλάκων της, φανέρωνε καθαρά τις εγκληματικές  τους προθέσεις, αλλά και τις σεξουαλικές τους διαθέσεις. Δεν γνώριζε τι είδους εντολές είχαν πάρει από εκείνο το κάθαρμα τον αντιπρόεδρο, ούτε στιγμή όμως δεν αμφέβαλλε ότι τα ξεμπερδέματά της μ’ εκείνα τα μούτρα δεν θα ήταν καθόλου ευχάριστα. Ασφαλώς, ήταν βέβαιη ότι σε λίγες ώρες ο άντρας της θα είχε αρχίσει να την αναζητά και ίσως να δήλωνε την εξαφάνισή της στην αστυνομία, δεν έλπιζε όμως ότι θα μπορούσαν να την βρουν εύκολα. Κανένας σχεδόν δεν την είχε δει να φεύγει με συνοδεία από το υπουργείο, αλλά έστω και ότι υπήρχε κάποιος, αμφέβαλλε  αν θα άνοιγε το στόμα του στους αστυνομικούς.

    5.ΟΙ ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ
 Κι εντελώς ξαφνικά, ένα απλό τηλεφώνημα μέσα στην ανεμελιά ενός ευχάριστου, ανοιξιάτικου πρωινού, μετέτρεψε την επίπλαστη ευτυχία σε μιαν ανείπωτη δυστυχία. Μετέτρεψε σε μηδέν χρόνο το όνειρο σε εφιάλτη. Η υποτιθέμενη ευδαιμονία που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα μέσα σ’ εκείνο το πολυτελές διαμέρισμα, σε μερικά  μόλις δευτερόλεπτα, μετουσιώθηκε σε μιαν άνευ προηγουμένου τραγωδία.
    «Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση», άκουσε η Μαρία τον αξιωματικό της τροχαίας να της ανακοινώνει, «να σας αναγγείλω ότι ο γιος σας έπεσε θύμα τροχαίου δυστυχήματος».

   6. Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΥ
 Διέσχισε κάθετα τον κεντρικό δρόμο και αποφάσισε να περάσει μέσα από το παρκάκι που έβγαζε κατευθείαν στο δρόμο του σπιτιού της, κάτι που το έκανε συχνά όταν βιαζόταν. Εξάλλου, ήταν ακόμα νωρίς και η παρουσία ανθρώπων στη γύρω περιοχή ήταν αρκετά πυκνή. Πέρασε μπροστά από σπιτάκι των κηπουρών του Δήμου και, τη στιγμή που εμφανιζόταν στην πίσω πλευρά, ένιωσε την παρουσία κάποιου, με αποτέλεσμα το καμπανάκι του κινδύνου να χτυπήσει δυνατά μέσα στο κεφάλι της. Ενστικτωδώς τραβήχτηκε στο πλάι, κι αυτό ίσως ήταν που την έσωσε από το δολοφονικό χτύπημα του άγνωστου άντρα που της επιτέθηκε ύπουλα με ένα μαχαίρι. Η λάμα του φονικού οργάνου την βρήκε ξώφαλτσα στον ώμο, ενώ το όπλο σηκώθηκε για δεύτερη φορά ευελπιστώντας να βρει καλύτερο στόχο.

    7. WAR PIGS (Συλλογή διηγημάτων Ε.Φ.)
    Ο Φίλης σάστισε με την αντικοινωνική και επικίνδυνη οδική συμπεριφορά του οδηγού του φορτηγού, έκανε έναν ελιγμό για να περάσει πίσω του και κούνησε το κεφάλι του αποδοκιμαστικά. Καθώς το μεγάλο όχημα απομακρυνόταν, ο Φίλης ακινητοποίησε το ποδήλατό του και στράφηκε προς το μέρος του φορτηγού. Ξαφνικά, κατάλαβε ότι, εκτός από την προκλητική παράβαση του Κ.Ο.Κ, υπήρχε και κάτι άλλο. Κάτι δεν πήγαινε καλά με τον ανεγκέφαλο οδηγό, άργησε όμως να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς ήταν αυτό. Το σκεφτόταν συνέχεια, ακόμα και την ώρα που διάβαζε, κι έσπαγε το κεφάλι του για να μπορέσει να βρει την άκρη. Τελικά, το ανακάλυψε λίγο αργότερα, τη στιγμή που έπεφτε για ύπνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: