Σελίδες

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Η ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΑΣΤΗΣ

    Κάπου σαράντα χρόνια πριν, είμαστε μια παρέα πέντε-έξι φίλων (ανύπαντροι φυσικά όλοι), εκ των οποίων ο ένας είχε μια γκόμενα γύρω στα εξήντα! Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος φίλος σχετιζόταν με μεγαλύτερή του, γιατί αυτό ήταν το κουσούρι του, εκείνη τη φορά όμως το είχε παρακάνει. Εμείς αναρωτιόμαστε, τι έβρισκε σε μια τόσο μεγάλη γι' αυτόν γυναίκα, η οποία μάλιστα, οφείλω να ομολογήσω, κάθε άλλο παρά ελκυστική ήταν, εκείνος όμως δεν χαμπάριαζε. Η περίπτωσή του μας θύμιζε μια ιταλική ταινία με τον Ούγκο Τονιάτσι (αν την είχατε δει), όπου αυτός είχε παντρευτεί μια πολύ μεγαλύτερή του γυναίκα, κι εκείνη κάποια φορά τον έπιασε στο κρεβάτι με τη... μάνα της, μια γριά γύρω στα ογδόντα! Του ζητούσαμε λοιπόν συχνά να μας αποκαλύψει την πραγματική ηλικία της Φωφώς, αλλά κάθε φορά εκείνος άλλαζε συζήτηση. Ώσπου κάποια φορά ο Κώστας, το πειραχτήρι της παρέας, αποφάσισε να τη μάθει με πλάγιο τρόπο. 
    Είχαμε πάει σε μια ταβέρνα στην Παιανία και, συζητώντας πολλά και διάφορα κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Κώστας πέταξε με αφέλεια: ''Το ξέρετε ότι, αν αθροίσουμε όλοι εδώ πέρα τα χρόνια μας, ξεπερνάμε τους δυο αιώνες;"  Εμείς μπήκαμε αμέσως στο πνεύμα του φίλου μας και αρχίσαμε να αμφισβητούμε, δήθεν, τον ισχυρισμό του. ''Θέλετε να σας το αποδείξω;'' μας είπε ξαφνικά και σηκώθηκε όρθιος, αρχίζοντας να κάνει την πρόσθεση, δείχνοντάς μας έναν-έναν. Είμαστε έξι άτομα συνολικά, πέντε νεαροί και η γηραιά ερωμένη του Περικλή. Οι δυο είμαστε τότε 27 ετών, ένας άλλος 29 και οι υπόλοιποι δύο τριάντα. Το σύνολο των χρόνων μας, χωρίς τη γυναίκα της συντροφιάς, έφτανε στον αριθμό 143. Όσο πλησίαζε η στιγμή που ο Κώστας θα έφτανε στη Φωφώ, εκείνη είχε αρχίσει να αναψοκοκκινίζει. Όταν τελικά αυτός είπε ''εκατόν σαράντα τρία, συν...", κι έδειξε με τον δείκτη του χεριού του την άτυχη γυναίκα, εκείνη χλώμιασε, κόμπιασε και τελικά ξεστόμισε με μισή φωνή: ''Σαράντα''.
    Ο Κώστας, στο άκουσμα αυτού του αριθμού,  στραβομουτσούνιασε που δεν είχε καταφέρει να μάθει την ηλικία της, ο Περικλής κοιτούσε το ταβάνι με αμηχανία, κι εμείς οι υπόλοιποι, προσπαθούσαμε να κρύψουμε το μειδίαμα που σχηματίστηκε στα χείλη μας! Ήταν σίγουρο ότι, αν η Φωφώ αποκάλυπτε την πραγματική της ηλικία, ο Κώστας θα δικαιωνόταν και τυπικά αφού, έτσι κι αλλιώς, ουσιαστικά όλοι γνωρίζαμε ότι είχε δίκιο. Τελικά, το μόνο που κατάφερε, παίζοντας εκείνο το αδιάκριτο παιχνίδι, ήταν να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την ερωμένη του Περικλή και να της προκαλέσει μια ψυχρότητα απέναντί μας. Πέρασε πολύς καιρός μέχρι να την ξαναδούμε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: