Σελίδες

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ: ΤΟ ΤΑΜΑ

Διήγημα από τη συλλογή ''ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ  ΠΑΡΑΝΟΙΑ''


    «Το έμαθες ότι έκλεισαν πέντε νοσοκομεία;»
    Ο Μανωλιός τον κοίταξε λοξά και συνέχισε να μασουλάει το ευμεγέθες σάντουίτς του. «Ε, και λοιπόν;»
    Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Νεοπτόλεμου να τον κοιτάξει λοξά. «Με δουλεύεις, ρε φίλε; Δεν αντιλαμβάνεσαι πόσα προβλήματα δημιουργεί αυτή η κίνηση;»
    «Προβλήματα στους γιατρούς, εννοείς;»
    «Στους ασθενείς, ρε φίλε. Το χαζό παριστάνεις;»
    «Α, εγώ νόμιζα ότι αναφέρεσαι στα γιατρουδάκια που θα χάσουν το φακελάκι».
    «Τα γιατρουδάκια, όπως τα αποκαλείς, σε πληροφορώ ότι σπουδάζουν για δεκαετίες ολόκληρες, δεν σταματούν ποτέ να διαβάζουν και σε πολλές περιπτώσεις σώζουν ζωές. Το ότι παίρνουν μισθούς πείνας, δεν το σχολιάζω, γι’ αυτό ίσως και δεν λένε όχι στα ‘’δωράκια’’ που τους δίνονται, το να βρεθούν όμως στο δρόμο και αυτοί και το νοσηλευτικό προσωπικό και, κυρίως, οι ασθενείς, το θεωρώ άκρως απάνθρωπο και λίαν ανησυχητικό».
    «Έλα μωρέ τώρα, μη γίνεσαι υπερβολικός», χασκογέλασε ο Μανωλιός. «Το προσωπικό θα βολευτεί κάπου αλλού. Όσο για τους αρρώστους, υπάρχουν και τα τάματα».
    «Ορίστε; Τι ακριβώς εννοείς; Κάνοντας τάματα, θα γίνουν καλά;»
    «Ε, βέβαια. Εδώ τόσοι και τόσοι βρήκαν την υγειά τους απευθυνόμενοι στην Παναγία και στους αγίους».
    «Ξέρεις πολλούς;»
    «Ουυ, δεκάδες. Καλά, δεν έχεις ενημερωθεί; Τόσα και τόσα θαύματα γίνονται καθημερινά, από τις θαυματουργές εικόνες των μοναστηριών και των εκκλησιών».
    «Σοβαρά μιλάς; Πού το είδες γραμμένο;»
    «Μου το είπε ο πάτερ-Ιγνάτιος. Μην κοιτάς που δεν δημοσιεύονται. Οι άθεοι πολεμούν με κάθε τρόπο τη θρησκεία, γι’ αυτό και φροντίζουν να μην τα μαθαίνει αυτά ο κόσμος».
    «Έλα τώρα. Δηλαδή εσύ, όποια σαχλαμάρα την ακούσεις, την πιστεύεις;»
    «Ο πάτερ-Ιγνάτιος είναι σοβαρός και αξιοπρεπής ιερέας. Δεν θα έλεγε ποτέ ψέματα.  Εξάλλου, έχω και προσωπική εμπειρία κάποιου γνωστού μου που έγινε καλά από καρκίνο».
    «Αυτό τι σημαίνει; Πολλοί ασθενείς με καρκίνο έχουν γίνει καλά. Υπάρχουν δεκάδες μορφές της νόσου και κάποιες από αυτές, με την κατάλληλη θεραπεία, είναι ιάσιμες».
    «Άμα σου λέω εγώ, να με πιστεύεις. Ο άνθρωπος έτρεχε μήνες στα νοσοκομεία και στους γιατρούς, έκανε θεραπείες, αλλά τίποτα. Ώσπου απελπίστηκε και πήγε στην Τήνο. Εκεί σύρθηκε στα γόνατα από το λιμάνι μέχρι την εκκλησία, έκανε την προσευχή του και το τάμα του και, έναν μόλις μήνα αργότερα έγινε καλά».
    «Πού τον είχε τον καρκίνο;»
    «Τι σημασία έχει; Όπου και να τον είχε, η Παναγία, μεγάλη η Χάρη της, τον θεράπευσε».
    «Αν πιστεύεις ότι τον θεράπευσε η πίστη του, δεν θα σου χαλάσω το χατίρι, αναρωτιέσαι όμως πόσοι άνθρωποι, αν και έκαναν τάματα και προσευχές, δεν έγιναν ποτέ καλά, ή πέθαναν;»
    «Ίσως δεν ήταν αρκετά πιστοί».
    «Τη δικαιολογία την έχεις πάντοτε πρόχειρη. Μπορείς πάντως να συνειδητοποιήσεις ότι, το κλείσιμο των νοσοκομείων, συνεπάγεται απίστευτη ταλαιπωρία, ακόμα και θάνατο, πολλών άτυχων ασθενών;»
    «Ας προσευχηθούν στον Κύριο», επέμεινε ο Μανωλιός, «κι αν είναι πραγματικά πιστοί, να είναι βέβαιοι ότι οι προσευχές τους θα  εισακουσθούν και θα γίνουν καλά».

    Ο Νεοπτόλεμος παρέδωσε τα όπλα. Κατάλαβε ότι ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξει τα μυαλά του φίλου του. Ο άνθρωπος εθελοτυφλούσε, πετούσε στα σύννεφα, αλλά δεν είχε τη νοητική ικανότητα να δεχτεί την πραγματικότητα. Έτσι, ο Νεοπτόλεμος σηκώθηκε από τη θέση του, κοίταξε με οίκτο τον άλλον, που συνέχιζε να μασουλάει και του είπε: «Μάλλον έχεις δίκιο, αγόρι μου. Με έπεισες ότι, η πίστη στο Θεό, θεραπεύει πάσα νόσο και πάσα… μαλακία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: