Σελίδες

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΣΕΛΕΥΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ 2013

Αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μικρής εμβέλειας πρόσφατη περιοδεία, εντούτοις οι εμπειρίες που αποκόμισα ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες. Η διαδρομή των χιλίων τριακοσίων χιλιομέτρων καλύφθηκε σε πέντε μέρες, λόγω της τετραήμερης παραμονής μου στη Χαλκιδική. Το δρομολόγιο ήταν Αίγιο-Αθήνα, με μια διανυκτέρευση, Αθήνα-Χαλκιδική, με τέσσερις διανυκτερεύσεις και, τέλος, Χαλκιδική-Άρτα μέσω Εγνατίας οδού. Στα θετικά θα μπορούσα να συμπεριλάβω το οδικό δίκτυο (εκτός ολίγων εξαιρέσεων, και αναφέρομαι στα τμήματα Ε.Ο. Αίγιο-Κόρινθος, σ' ένα μικρό τμήμα του Μαλιακού, στα Τέμπη, στο δρόμο Μουδανιά-Ν. Σκιώνη και στο δρόμο Γιάννενα-Άρτα), το οποίο ομολογουμένως είναι ασφαλές και σύγχρονο. Ένα άλλο θετικό, και γνωστό σε όλους, είναι η ομορφιά και η ποικιλία των τοπίων τα οποία αντικρίζει ο περιηγητής. Θα σταθώ λίγο στη Χαλκιδική, την οποία σημειωτέον έχω επισκεφτεί δεκάδες φορές στο παρελθόν. Η Χαλκιδική λοιπόν είναι ένα θαύμα της φύσης (δεν είναι τυχαίο που το ένα τρίτο της το έχουν καταλάβει οι ρασοφόροι) με υπέροχες παραλίες, εναλλαγή τοπίων, πολύ πράσινο και πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Εκεί συνάντησα και τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων τουριστών και απόλαυσα φιλοξενία και φρέσκο ψάρι. Όλα καλά λοιπόν στη Χαλκιδική, με εξαίρεση την πλειονότητα των ντόπιων, οι οποίοι είναι θρησκόληπτοι και χαμηλού πολιτισμικού επιπέδου.
Το υπόλοιπο ταξίδι μέχρι την Ήπειρο έγινε σε πολύ χαλαρούς ρυθμούς, με μια στάση στην Κοζάνη για ανεφοδιασμό και φαγητό και με μια δεύτερη στα Γιάννενα. Για τις πόλεις αυτές, όπως και για τις περισσότερες της επικράτειας, έχω να πω ότι, δυστυχώς, έχουν καταντήσει μικρές Αθήναις. Η πολεοδομική αναρχία, οι στενοί δρόμοι, τα ακαλαίσθητα κτήρια και το κυκλοφοριακό κομφούζιο, αποτελούν κοινό χαρακτηριστικό όλων. Τα Γιάννενα τα σώζει κάπως η λίμνη και η περιοχή απέναντι από το νησάκι. 
Τελευταίο, στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ, είναι η κυκλοφοριακή συμπεριφορά και νοοτροπία των Νεοελλήνων. Ένα μόνο θα πω: Οι Έλληνες οδηγοί είναι επιεικώς απαράδεκτοι, γι' αυτό βέβαια διατηρούμε και τα πρωτεία στα τροχαία δυστυχήματα. Αν αγνοήσεις ότι στους ελληνικούς δρόμους πρέπει να οδηγείς αμυντικά, τότε κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να πέσεις θύμα στον καμικάζι που έρχεται από απέναντι.
Καλή συνέχεια, φίλοι μου και προσοχή στους δρόμους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: