Σελίδες

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΟΙ ΘΑΝΑΣΙΜΟΙ ΕΧΘΡΟΙ

    Η θρησκεία πολεμούσε και συνεχίζει να πολεμάει την επιστήμη και η ιστορία βρίθει από αμέτρητα παραδείγματα αυτού του λυσσαλέου πολέμου. Οι εκπρόσωποι της εκκλησίας, της κάθε εκκλησίας, προσπαθούν με κάθε τρόπο και με όλα τα μέσα να υπερασπιστούν την υποτιθέμενη αλήθεια των αναπόδεικτων θεωριών τους, η πλάστιγγα όμως αρχίζει και γέρνει προς το μέρος της επιστήμης. Η θρησκεία εικάζει, η επιστήμη αποδεικνύει. Ο παραλογισμός μάχεται τη λογική, αλλά δεν θα αντέξει για πολύ ακόμα. Δεν θα αργήσει η μέρα που οι άνθρωποι θα αποτινάξουν από πάνω τους το ζυγό των ρασοφόρων και θα απαλλαγούν από την ρυπαρή παρουσία τους. Το ερώτημα βέβαια είναι, για ποιο λόγο συνεχίζουν οι πολλοί να σέρνονται πίσω από το άρμα της θρησκείας, και την απάντηση μου την έδωσε μια νεαρή φίλη: Φοβούνται το θάνατο, νιώθουν ανασφάλεια και προσπαθούν να κρατηθούν από κάπου.
    Εντάξει, φίλη μου, αυτό είναι εν μέρει ανθρώπινο και κατανοητό, πόση ασφάλεια όμως μπορεί να νιώσει κάποιος, στηριζόμενος σε αόριστες υποσχέσεις, σε αντιφατικές ερμηνείες και ζώντας με ψευδαισθήσεις; Η θρησκεία παραληρεί, τη στιγμή που η επιστήμη καταρρίπτει μία-μία τις θεωρίες της, αποδείχνοντας ότι η αλήθεια βρίσκεται στην έρευνα και όχι στην αποχαύνωση. Κι εγώ θα ήθελα να γνωρίζω περισσότερα για τον προορισμό του ανθρώπου, και γενικότερα της ζωής, προσπαθώ όμως να τα μάθω μελετώντας και άλλες απόψεις, πέραν αυτών που εκφράζουν τα ''ιερά'' βιβλία. Τα επιτεύγματα της επιστήμης, ιδιαίτερα στον τομέα της βιολογίας, μας παρουσιάζουν έναν άλλον κόσμο, τον οποίον δεν θα μπορούσαμε να τον φανταστούμε, αν παραμέναμε προσκολλημένοι στα γραπτά και τις αοριστολογίες των εκπροσώπων του θεού. Κι αντί να διδάσκονται στα σχολεία οι εξελίξεις της βιολογίας, διδάσκονται θρησκευτικά.
    Η αντίσταση των ρασοφόρων είναι σπασμωδική και θα αποδειχτεί αναποτελεσματική. Οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα οι νέοι, ξύπνησαν και σύντομα θα τους βάλουν στο περιθώριο. Τις επόμενες δεκαετίες, ο κόσμος θα αλλάξει σημαντικά, η επιστήμη θα δώσει όλες τις απαντήσεις στα εναπομείναντα αναπάντητα ερωτήματα που ταλανίζουν τον ψυχικό μας κόσμο και οι άντρες με τα μαύρα θα πάνε εκεί που τους αξίζει. Θα βρεθούν στο περιθώριο και θα αναπολούν τις μέρες  του σκοταδισμού και της οπισθοδρομικότητας, που γι' αυτούς βέβαια ήταν μέρες δόξας!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: