Σελίδες

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Ή ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ;


του Στέλιου Αρώνη

Ένας γνωστός μου, μου έκανε με σκωπτικό ύφος την παρατήρηση ότι αφιερώνω πολύ χρόνο μπροστά στον Η/Υ. Τον κοίταξα και γέλασα, επειδή γνώριζα ότι αυτός καθόταν όλη μέρα στημένος μπροστά στην τηλεόραση. Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι τα δύο αυτά ηλεκτρονικά μέσα, δεν έχουν την παραμικρή σχέση μεταξύ τους. Του είπα λοιπόν ότι βλέποντας τηλεόραση, δεν είσαι τίποτα παραπάνω από ένας απλός, παθητικός θεατής. Απέφυγα να του πω ότι, παρακολουθώντας συνέχεια τηλεόραση, οδηγείσαι στην αποβλάκωση, επειδή δεν ήθελα να παρεξηγηθώ. Άρχισα λοιπόν να του απαριθμώ μερικά από τα μειονεκτήματά της: ‘’Τα δελτία ειδήσεων είναι κατευθυνόμενα και προπαγανδιστικά, τα σήριαλ ανιαρά και επαναλαμβανόμενα οι περισσότερες εκπομπές είναι ανούσιες και χαζοχαρούμενες. Άσε που όλη μέρα δέχεσαι έναν ανελέητο βομβαρδισμό διαφημίσεων, μια πραγματική πλύση εγκεφάλου. Από το μόνο που μπορείς να ωφεληθείς είναι αν τύχει και δεις κάποιο αξιόλογο ντοκιμαντέρ. Άντε, το πολύ-πολύ να πετύχεις και καμιά καλή ταινία’’.

Του εξήγησα ότι με τον Η/Υ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. ‘’Μέσω αυτού, μπορείς να κάνεις χίλιες-δυο δουλειές, όπως π.χ. γράψιμο και εκτύπωση κειμένων, επεξεργασία και εκτύπωση φωτογραφιών, εγγραφή και αναπαραγωγή μουσικής και βίντεο, επεξεργασία σχεδίων, όπως επίσης και να πάρεις ή να δώσεις πληροφορίες μέσω του θαύματος που λέγεται διαδίκτυο, να ενημερωθείς έγκαιρα και αξιόπιστα, αλλά και να κάνεις ένα σωρό ακόμα εργασίες. Επίσης’’, του υπενθύμισα, ‘’έχεις τη δυνατότητα να ανταλλάξεις μηνύματα με τους γνωστούς και τους φίλους σου’’, αλλά το καλύτερο του το άφησα για το τέλος. ‘’Μπροστά στην οθόνη του Η/Υ’’, του είπα, ‘’δεν είσαι ένα άβουλο ον, που σου σερβίρουν ό, τι θέλουν. Είσαι ένας ενεργητικός άνθρωπος που έχεις τη δυνατότητα να συμμετέχεις στα δρώμενα. Μπορείς να εκφέρεις ελεύθερα τη γνώμη σου, μπορείς να εκφράσεις τη διαφωνία σου ή το παράπονό σου και μπορείς να σχολιάσεις την επικαιρότητα, τους θεσμούς, ή τη γνώμη των άλλων’’.

Όση ώρα του μιλούσα, με κοίταζε σαν χαζός. ‘’Αλήθεια;’’ Αρκέστηκε να ρωτήσει στο τέλος. ‘’Ειλικρινά σου μιλάω, δεν το γνώριζα. Εγώ νόμιζα ότι το κομπιούτερ είναι μόνο για να παίζεις παιχνιδάκια’’.

Και τότε κατάλαβα τη ζημιά που κάνουν στην τεχνολογία, την εξέλιξη και τον πολιτισμό, η άγνοια, η προκατάληψη και η παραπληροφόρηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: