Σελίδες

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Ο Ντόντο και ο θαυμαστός κόσμος των παραθύρων

Δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Στέλιου Αρώνη

....Καθώς το σκάφος απογειωνόταν, έφερε στο νου της τη χθεσινοβραδινή, τηλεοπτική πανδαισία. Έκανε ζάπινγκ μέχρι τις δύο η ώρα το πρωί, κι αυτή ήταν και η αιτία που δεν κατάφερε να χορτάσει τον ύπνο της. Παρακολούθησε εκ περιτροπής και με θρησκευτική ευλάβεια το πρόγραμμα και των επτά τοπικών καναλιών και είχε κατασταλάξει στο ποια εκπομπή θα πρότεινε στον εκπρόσωπο της ΑΜΠΑΚΑΣ Α.Ε. για να προβάλουν περισσότερο τη διαφήμιση της εταιρίας του. ''Οι γευσιγνώστες της στρογγυλής τράπεζας'', του καναλιού ΣΟΥΠΕΡΣΤΑΡ, ήταν η καταλληλότερη εκπομπή για να διαφημίσουν τα προϊόντα της αλυσίδας ετοίμων φαγητών του υποψήφιου πελάτη της.
    Το πρόγραμμα εκείνο, εκτός της συγγένειάς του με το διαφημιζόμενο προϊόν, είχε και πολύ μεγάλη θεαματικότητα. Οι μετρήσεις το έφερναν στην πρώτη θέση με με ποσοστό πενήντα δύο τοις εκατό. Σύμφωνα με τη γνώμη των τηλεκριτικών, η καταπληκτική επιτυχία της εκπομπής εκείνης, οφειλόταν κατά κύριο λόγο στη συμμετοχή σε αυτήν της Λάνας Νταρντάνας και η Τζωρτζέτα δεν είχε κανένα λόγο να διαφωνεί με αυτήν την άποψη. Για μια ακόμα φορά το προηγούμενο βράδυ, η εκπρόσωπος των καλλιεργητών μαϊντανού είχε κλέψει την παράσταση. Μπορεί κατά την τρίωρη διάρκεια της εκπομπής να είχε ξεστομίσει δώδεκα λέξεις όλες κι όλες, (εντάξει, θα δούμε, ίσως, καλά τα λέτε, τρώτε μαϊντανό γιατί κάνει καλό), τα βλέμματα όλων όμως ήταν στραμένα επάνω της.
    Μα τι πλούσιο μπούστο, τέλος πάντων, διαθέτει αυτή η κοπέλα, συλλογίστηκε η Τζωρτζέτα. Και με τι ωραίο τρόπο το παρουσιάζει στο γυαλί. Διακαιολογημένα όλοι οι τηλεθεατές, και ιδιαίτερα οι αρσενικοί, στήνονται με τις ώρες μπροστά στους δέκτες τους για να το απολαύσουν. Χθες το βράδυ έδωσε ρέστα. Φορώντας εκείνο το εκθαμβωτικό, κόκκινο φόρεμα με το αποκαλυπτικό ντεκολτέ, υποχρέωσε τον κόσμο να παραμιλάει...


....Δυο ώρες αργότερα η Τζωρτζέτα επέστρεψε στο σπίτι της. Εκείνη ήταν η μεγάλη μέρα του ερχομού του αγαπημένου της στο διαμέρισμά της για μόνιμη εγκατάσταση, και την είχε πιάσει μεγάλη ανυπομονησία. Ανέβηκε στο πλατύσκαλο της εισόδου και ετοιμάστηκε να μπει στον ανελκυστήρα, όταν άκουσε την πόρτα του διαμερίσματος της διαχειρίστριας να ανοίγει με φούρια.
    "Εντάξει'', άκουσε την ηλικιωμένη γυναίκα να λέει, απευθυνόμενη σ' εκείνην. ''Ήρθαν και τον πήραν. Πιστεύω ότι θα κάνουν καλή δουλειά. Ελπίζω βέβαια να τον επιστρέψουν σύντομα"".
    Η Τζωρτζέτα την κοίταξε απορημένη, προσπαθώντας να καταλάβει σε ποιον αναφερόταν. Ποιος ήταν αυτός που είχαν πάρει και τι σχέση είχε εκείνη με μια υπόθεση που δεν γνώριζε. ''Για ποιο πράγμα μιλάτε;'' τη ρώτησε, καθώς ετοιμαζόταν να ανοίξει την πόρτα του ασανσέρ.
    ''Μα για το Ντόντο, σου μιλάω, κορίτσι μου. Εσύ δεν τους ειδοποίησες να τον πάρουν για επισκευή;''
    Η Τζωρτζέτα κόντεψε να λιποθυμίσει. Τι ήταν αυτό πάλι που της έλεγε η κυρία Μαριέτα; Κούνησε το κεφάλι της σε μια προσπάθεια να συνειδητοποιήσει τι ήταν αυτό που είχε συμβεί. Νόμιζε πως θα τρελαινόταν. Της φαινόταν απίστευτο ότι είχαν ξαναμπεί μέσα στο σπίτι της και είχαν απαγάγει για δεύτερη φορά τον οικιακό βοηθό της.
    ''Μιλάτε σοβαρά, κυρία Μαριέτα;'' κατάφερε να ψελλίσει. ''Ποιοι ήταν αυτοί που πήραν το Ντόντο;''
    Η Μαριέτα κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Οι δυο τύποι της έιχαν πει ότι είχαν ειδοποιηθεί από την ιδιοκτήτρια του ρομπότ, αλλά η κοπέλα μπροστά της έδειχνε να έχει άγνοια. Η αλήθεια ήταν ότι δεν της άρεσε η ενέργειά τους να πάρουν ένα ρομπότ από ένα σπίτι, ενώ η ένοικός του απουσίαζε, η δικαιολογία τους όμως την είχε ξεγελάσει. Την είχαν πιάσει κορόϊδο, κι εκείνη είχε χάψει το παραμύθι τους.
    ''Δυο τεχνικοί και ένα ρομπότ της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ'', της απάντησε, ανασηκώνοντας τους ώμους της. ''Έτσι τουλάχιστον μου είπαν όταν τους ρώτησα''...

Δεν υπάρχουν σχόλια: